perjantai 20. helmikuuta 2009

Enemmistö HY:n professoreista vastustaa uutta yliopistolakia

Helsingin yliopistossa tehdyn kyselyn mukaan jopa yli 70 prosenttia yliopiston professoreista vastustaa uutta yliopistolakia. Lakiesityksen kertoi hyväksynsä nykymuodossa vain 47 professoria, kun vastaajia oli 220. Lain vastustajia oli 156, ja 17 vastaajaa ei ottanut kantaa. Helsingin yliopistossa on yhteensä n. 450 professoria.

Tulos on yllättävän jyrkkä, koska on oletettu, että yliopistojen eri ryhmistä juuri professoreiden keskuudessa lailla ylipäänsä olisi kannatusta.

Kyselyssä kysyttiin kantaa myös HY:n uuteen hallintojohtosääntöön, joka on valtaa keskittäviltä pyrkimyksiltään samankaltainen kuin Itä-Suomen yliopistoonkin kaavailtu johtosääntö. Hallintojohtosääntöuudistuksen tyrmäsi 76 % vastaajista. Kannattajia oli huimat 18 %.

1 kommentti:

  1. Nyt saa vaikuttaa! Jäsen tai ei-jäsen, sosdem-henkinen tai ei-sosdem-henkinen. Levittäkää sanaa! Siina, voitko hoitaa tämän myös tty:n ja amk-listoille?
    Hyvää vapunalkua,
    Joonas

    SDP on avannut www.yliopistolaki.fi -sivuston

    Hallituksen esitys yliopistolaiksi on herättänyt paljon keskustelua laajalti korkeakoulumaailmassa. Esitys sisältää kannatettavia elementtejä, mutta myös tiettyjä ongelmakohtia. Kritiikkiä on aiheuttanut erityisesti yliopistojen jakautuminen kahteen kastiin, yliopistodemokratian toteutuminen, lukukausimaksut sekä henkilöstön asema.

    Yliopistolain uudistus on tarpeen. Nyt toteutumassa olevalla tavalla ei
    kuitenkaan päästä asetettuihin kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Tämän vuoksi SDP on laatinut oman vaihtoehtoisen esityksensä yliopistolain sisällöksi.

    Sosialidemokraatit vaativat yliopistoille enemmän taloudellista ja hallinnollista autonomiaa, mutta vähemmän valtion byrokratiaa. Yliopistojen kehittämisessä on turvattava kattava yliopistoverkko koko maassa, yliopistojen riippumattomuus ja vahva autonomia. Yliopistojen keskinäinen tasavertaisuus niin toimintaresurssien kuin henkilöstön palvelussuhteiden osalta on turvattava.

    www.yliopistolaki.fi- sivujen tarkoituksena on antaa jokaiselle mahdollisuus esittää omia huomioitaan SDP:n esitykseen. Parannusehdotuksia huomioidaan esityksen valiokuntakäsittelyn aikana.

    Esitys kokonaisuudessaan perusteluineen löytyy www.yliopistolaki.fi -sivustolta. Jätä oma kommenttisi esitykseen. Kerro mielipiteesi, ole mukana vaikuttamassa ja auta tekemään parempaa lainsäädäntöä. Voit myös lähettää hallituksen esitykseen liittyviä näkemyksiä, toivomme ajatuksia ja huomioita.

    VastaaPoista