maanantai 16. helmikuuta 2009

ULOSMARSSI 19.2.2009 KLO 13.30

PALOPUHEITA JA POPKORNIA

Kutsumme Joensuun yliopiston jäsenet ulosmarssiin TORSTAINA 19.2. KLO 13.30. Kehotamme yliopistolaisia keskeyttämään luennot ja suuntaamaan Carelia-rakennuksen aulaan, jossa on tarjolla popkornia ja palopuheita.

Hallituksen esitys uudeksi yliopistolaiksi tulee eduskunnan käsittelyyn perjantaina 20.2. Lakia vastustetaan yliopistoissa laajalti, mutta yliopistolaisten näkemyksiä ei ole valmistelussa otettu huomioon. Vaadimme lakiesityksen pysäyttämistä ja avaamista avoimelle keskustelulle.

Joensuun lisäksi mielenilmauksia järjestetään Helsingissä ja Tampereella. Myös Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa on organisoiduttu haitallisten yliopistouudistusten pysäyttämiseksi.

MIKSI YLIOPISTOLAKIA VASTUSTETAAN?

- koska se keskittää valtaa yliopiston ylimmälle johdolle, lisää yliopiston sisäisiä hierarkioita ja vähentää yliopistolaisten vaikutusmahdollisuuksia
- koska se määrittää yliopiston tehtäväksi elinkeinoelämän palvelemisen sekä määrittää tiedon yksityiseksi, myytäväksi tavaraksi
- koska se mahdollistaa opintojen maksullisuuden EU:n ulkopuolelta tuleville
opiskelijoille ja on siten ensiaskel opiskelun maksullisuudelle
- koska se ei auta yhteenkään opiskelijoiden ja henkilökunnan
nyky-yliopistossa kohtaamaan ongelmaan, vaan lisää yliopiston ulkoista ja sisäistä kontrollia

ENTÄ ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO?

- Myös Itä-Suomen yliopiston tulevaa hallintojohtosääntöä käsitellään perjantaina 20.2. Luonnos hallintojohtosäännöksi menee vallan keskittämisessä vielä pidemmälle kuin esitetty yliopistolaki.
- Tulevien suurtiedekuntien tasolla valtaa siirrettäisiin demokraattisesti valituilta tiedekuntaneuvostoilta johtajana toimiville dekaaneille. Dekaanit taas ovat tulevaisuudessa suoraan rehtorin valitsemia alaisia.
- Laitosten tai oppiaineryhmien tasolla ei demokraattista päätöksentekoa varmisteta lainkaan. Opiskelijoiden ja henkilökunnan mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa heikkenisi merkittävästi.
- Lakiesityksen mukaan korkeinta valtaa yliopistossa käyttäisi hallitus (ei yliopistolaiset itse). Itä-Suomen yliopistossa hallitukselle esityksiä valmistelisi johtoryhmä, johon kuuluvat vain rehtori ja hänen lähimmät alaisensa. Koska rehtori on vastuussa vain hallitukselle ja hallitus ei ole vastuussa kenellekään, yliopistolaisten vaikutusmahdollisuudet ovat vain hyvän tahdon ja väljien lupausten varassa.

HUOM! ILLALLA MYÖS YLIOPISTOTOIMINTA -VERKOSTON BILEET KARJALAISESSA OSAKUNNASSA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti