Hyvä kansanedustaja,
Olemme huolissamme yliopistolain uudistuksen haitallisista seurauksista Suomen yliopistolaitokselle. Lakiesitys on huonosti valmisteltu, joten esitämme lain hyväksymisen lykkäämistä uudelleen valmistelua varten. Haluamme uudistaa yliopistoa, mutta uudistusta pitäISI tehdä opetuksen ja tutkimuksen ehdoilla, yliopistoyhteisön ääntä kuunnellen.
Yliopistouudistusta on viety läpi kiireellä ja pääosin OPM:n ja yliopistojen ylimmän johdon voimalla. Lakiesitys on ylhäältä saneltu ja epädemokraattinen — lukuisissa lausunnoissa annettu kriittinen palaute on sivuutettu lähes täysin.
Lakiehdotuksen väitetään parantavan yliopistojen hallinnollista autonomiaa, mutta tosiasiassa seuranta- ja tulosohjausmenettelyt lisääntyisivät. Vaadimme, että laki selkeästi irrottaa yliopistot valtion tuottavuusohjelmasta.
Laki ei myöskään takaa yliopistojen vakavaraisuutta. Ainoastaan perusrahoitus on turvattu. Yliopiston olisi kuitenkin tulevaisuudessa mahdollista mennä konkurssiin. Yliopistojen sivistyksellinen tehtävä on lakiesityksessä lähes unohdettu. Esitetty rahoitusmalli kohtelisi tieteenaloja epätasa-arvoisesti ja tekisi yliopistoista tutkinto- ja tutkimustehtaita.
Yliopistojen autonomia on lakiluonnoksessa uhattuna. Siinä esitetään, että puolet yliopistojen hallitusten jäsenistä pitää valita yliopiston ulkopuolelta. Luonnoksen mukaan hallituksen puheenjohtaja valitaan yliopiston ulkopuolisten jäsenten joukosta. Koska puheenjohtajan ääni ratkaisee, takaa tämä tosiasiallisen enemmistön hallituksessa ulkopuolisille.
Lakiesityksessä valta keskitettäisiin yliopiston rehtorille. Opiskelijoiden ääni uhkaa jäädä laitos- ja tiedekuntahallinnossa marginaaliseksi. Vaadimme, että laki turvaa kolmikantamallin toteutumisen yliopiston sisäisessä päätöksenteossa kaikilla hallinnon tasoilla.
Laissa ei ole määrätty kollegion valintatapaa. Kollegion ollessa hallituksen ulkopuoliset jäsenet valitseva elin, olisi välttämätöntä, että kolmikantamallin mukainen kollegio valittaisiin vaaleilla ja että kollegiossa taattaisiin riittävä edustus kaikille yliopiston ryhmille. Vaaleilla valittavan kollegion tulisi lisäksi valita jatkossakin rehtori, dekaanit ja laitosjohtajat.
Lakiesitys ei takaa tiedon julkisuutta. Perustuslaissa on taattu yksittäisten tutkijoiden, opettajien ja professorien tutkimisen ja opetuksen vapaus. Päätöksenteko tutkimuksesta siirtyy kuitenkin lakiesityksessä yliopiston hallitukselle, mikä mahdollistaisi yksityiset tilaustutkimukset, joiden tulokset eivät ole julkisia.
Laki mahdollistaisi opintojen maksullisuuden EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille ja olisi siten ensiaskel maksullisuudelle myös muiden opiskelijoiden kohdalla. Mielestämme maksukokeilua ei tulisi mainita.
Lakiehdotuksessa esitetty virkasuhteiden muuttaminen työsuhteiksi on merkittävä heikennys paitsi virkasuhteiden työ- ja oikeusturvaan, myös opiskelijoiden oikeusturvaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti