torstai 19. helmikuuta 2009

Tiedote: Yliopistoväki marssi ulos Joensuussa

Tiedote
19.2.2009
Julkaisuvapaa heti


Yliopistoväki marssi ulos Joensuussa

Joensuun yliopistolaiset protestoivat hallituksen yliopistolakiesitystä vastaan marssimalla ulos yliopistolta torstaina 19.2. Noin 400 opiskelijaa ja henkilöstön edustajaa kokoontui yliopiston alkukivien luona, jossa esitettiin 13 kohdan kiteytys, miksi yliopistolakia vastustetaan.

Carelian aulassa kuultiin palopuheita ja nautittiin kahvi- ja popcorn-tarjoilusta. Englannin kielen professori Roy Goldblatt kysyi, halutaanko koulutuksesta tehdä halvan makkaran kaltainen tuote. Erikoistutkija Jussi Vähämäki Karjalan tutkimuslaitokselta arvioi, että nyt syntynyt liikehdintä on viime vuosien merkittävin yhteiskunnallinen liike.

Yliopistolakiesityksen perustelut herättivät yliopistolaisissa rajua kritiikkiä. "Tehostettu luovuus voi tarkoittaa lähinnä dadaistista runoutta", filosofian ylioppilas Juhana Venäläinen muotoili. Humanististen tieteiden kandidaatti Aaron Kallinen muistutti, että lukukausimaksujen periminen EU-/ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta voi olla ensiaskel niiden ulottamiseen myös suomalaisille opiskelijoille.

Yhteiskuntatieteiden ylioppilas Jani Lukkarinen sanoi yliopiston kehityksen nostattavan opiskelijoissa ja henkilökunnassa tuskastumisen tunteita - yliopistossa ei tällä hetkellä viihdytä. Yhdysvaltalaiset opiskelijat Briana Egan ja Dan Turk kertoivat kotimaansa koulutusjärjestelmästä: "Amerikassa yliopistot rahastaisivat jopa opiskelijoiden hengittämästä ilmasta, jos voisivat", Turk sanoi. Timo Tapaninen painotti maakuntayliopistojen tärkeyttä Suomelle ja vastusti lukukausimaksuja.

Valtakunnallisesti yliopistolain vastaiset tempaukset kokosivat tuhansia opiskelijoita. Joensuun lisäksi mielenilmauksia järjestettiin Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Tampereella, Rovaniemellä ja Oulussa järjestettiin yliopistolaisten yleiskokous. Toimnta yliopistolain kaatamiseksi jatkuu.

Lisätiedot:

Laura Kumpuniemi
Puh. 050 350 1101
laura.kumpuniemi@gmail.com

Jussi Airaksinen
Puh. 040 746 3667
jussi.airaksinen@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti