keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Tunnelmia yleiskokouksesta

Joensuun yliopistolaisten yleiskokous kokosi yhteen reilut 70 ihmistä. Kokous tähtäsi yliopistouudistuksen kaatamiseen ja uusien uudistustavoitteiden muotoilemiseen yliopistoyhteisön omista lähtökohdista.

Opiskelija Tuomo Lindholm luki joensuulaisen opiskelijaliikkeen manifestin, jossa vaadittiin omaehtoisen yliopistouudistuksen aloittamista lainsäätäjän mielenliikkeistä riippumatta. Opiskelija Sini Silveri kertoi eurooppalaisista yliopistokamppailuista ja opiskelijamellakoista mm. Italiassa, Ranskassa ja Kreikassa. Yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen totesi alustuksessaan, että yliopiston kehityssuuntaa leimaavat tulos/ulos-ajattelu, kaikkien kilpailu kaikkia vastaan ja ajattelun yhteismitallistaminen. "Hyvä tyyppi" -tyyppinen rekrytointipolitiikka on hänen mukaansa ongelmallinen etenkin naisten kannalta.

Erikoistutkija Jussi Vähämäki muistutti, että yliopisto ja koulu ovat perinteisesti olleet julkisia tiloja, joissa voidaan tuoda erilaisia näkemyksiä yhteen ja kiistellä yhdessä. Nyt syvennettävä erottelu opiskelijoiden, tutkijoiden ja opettajien välillä sen sijaan estää hedelmällisen, uusia innovaatioita luovan konfliktin. Niin sanotussa kiinalaisessa reformissa vaikuttavat periaatteet ovat byrokraattinen suunnittelu-utopismi, koulutukseen sovellettava yritysrationaalisuus ja lain kohteena olevien ihmisten käsittely pelkkänä ohjailtavana massana.

Opiskelija Aaron Kallinen kertoi uuden yliopistolain agendaan kuuluvasta lukukausimaksukokeilusta EU/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille. Tunnettujen tapausten perusteella ensin erityisryhmille kohdistetuilla maksuilla on tapana laajentua pidemmän päälle kaikille opiskelijoille.

Yhteiskuntapolitiikan professori Pirkkoliisa Ahponen totesi, että suomalainen yliopistouudistus on tuontitavaraa Euroopasta. Yliopistokulttuuriin on iskostettu kvantitatiivinen ajattelu, jossa kaikki pitää arvottaa numeraalisilla 0/1 - tai 1-5 -akseleilla. Hänen mukaansa kyse ei ole pelkästä yliopistoreformista, vaan suuremmasta kamppailusta.

Kasvatustieteiden yliassistentti Jussi Silvonen kyseenalaisti Suomessa vallitsevan käsityksen innovaatioiden tuottamisesta. Esimerkiksi Massachusetts Institute of Technologyn ohjeiden mukaan innovaatioita tehdään purkamalla hierarkiat, hajauttamalla valtaa, lisäämällä demokratiaa ja toimimalla alhaalta ylöspäin. Suomessa valittu malli on päinvastainen. Silvonen ehdotti mielumminkin wikipedistä tiedontuotantoa kuin vallan siirtämistä dekaaneille.

Paikalle saapunut joukko oli vahvasti sekä nykyisen yliopistolain kaatamisen että uusien toimintamuotojen rakentamisen kannalla. Tarkoituksena on osallistua suurmielenosoituksiin Helsingissä sekä toimia myös paikallisesti. Myös järeämpiä toimintakeinoja esitettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti